Voor de eerste keer een boot huren

Nu je dit artikel leest, gaan we er van uit dat je binnenkort voor de eerste keer een boot gaat huren. Maar ook als je wel enige ervaring hebt met het besturen van een boot, maar vind je dat je nog wel een paar tips kunt gebruiken, dan is dit artikel ook geschikt voor jou! En of je nu kiest voor een motorboot, sloep of zeiljacht... als je voor de eerste keer een boot gaat huren, moet je uiteraard wel zorgen dat je niemand in gevaar brengt

Enkele tips voordat je gaat varen

Tip 1: Lengte van de boot en het aantal personen

Als je voor het eerst een boot gaat huren, kijk dan uit naar een compacte en handzame motorboot met goede vaareigenschappen, bij voorkeur met lage doorvaarthoogte. Ga je met 2 tot 4 personen varen, kies dan bij voorkeur voor een boot tot maximaal 10,50 meter. Ga je varen met 4 of 5 personen, let er dan wel op dat de boot 2 hutten heeft. De vijfde persoon kan dan eventueel in de salon slapen. Een boot met 3 hutten is vaak langer dan 10,50 meter, dus niet direct om aan te raden.

Tip 2: Boot met boegschroef

Een boegschroef is een handig hulpmiddel bij het aanleggen of stilleggen van een motorjacht of zeiljacht. Vooral bij het aanleggen of wachten voor een brug met een stevige zijwind is een boegschroef voor de onervaren stuurman/vrouw erg handig. De boegschroef bevindt zich in de voorsteven van het schip. Binnen handbereik van het stuurwiel bevindt zich de bediening van de boegschroef, die je eenvoudig naar links of rechts kunt bewegen. Hiermee stuurt de voorzijde van het schip langzaam mee naar stuurboord (rechts) of bakboord (links). Het gebruik werkt alleen bij lage snelheid, tot circa 3 á 4 knopen.

Tip 3: Boot met Hekschroef

Naast de boegschroef kan een boot ook voorzien zijn van een hekschroef. Deze werkt hetzelfde als de boegschroef, maar dan voor de achterzijde. Een hekschroef werd voorheen meestal in de grotere jachten aangebracht en beduidend minder in de motorboten tot ± 10.50 meter. Zit er wel een hekschroef in de boot die jij gaat huren, dan is dat in ieder geval mooi meegenomen, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Tip 4: Elektrische motorboot huren

Naast de motorboten met dieselmotoren zien we dat er ook steeds meer elektrische motorboten verhuurd worden. Dat begon jaren geleden al met elektrische sloepen waarna al snel de de verhuur van elektrische motorjachten ook niet meer weg te denken is. Deze zijn uiteraard milieuvriendelijk, en vaak zelfs uitgevoerd met zonnepanelen. Maak voordat je een motorjacht gaat zoeken, eerst de keuze of je kiest voor de traditionele jachten of voor een elektrisch aangedreven motorboot.

Tip 5: De vaarregels

De regels op het water wijken uiteraard flink af van de verkeersregels zoals we die op de weg kennen. Verdiep je dan ook goed in deze regels voordat je gaat varen. Vooral de voorrangsregels m.b.t. zeilboten zijn belangrijk om te weten en nog belangrijker zijn de regels m.b.t. de beroepsvaart. Als je gaat varen met een motorjacht of zeiljacht, dan komt je overal verkeersborden tegen. Omdat er op de meren in Noord-Holland, Friesland, Utrecht etc., en op de kanalen, vaarten, IJsselmeer. Markermeer e.d vaak verschillende verkeersregels gelden,  zijn er een flink aantal verschillende borden. Zoals verkeersborden voor de bruggen, sluizen, voorrangsregels, zeilers, vaargeul, boeien, etc. En ze zijn allemaal even belangrijk. Als je je hier vooraf in gaat verdiepen, zul je deze uiteraard niet allemaal onthouden. Zorg er daarom voor dat je een overzicht van de vaarregels en verkeersborden bij de hand hebt tijdens het varen.

Tip 6 Vaarroutes en waterkaart

Om niet in onaangename situaties te geraken als je een vaarroute wilt volgen, zorg je ervoor dat je altijd een waterkaart en vaarroutes bij de hand hebt. Op een waterkaart zijn ook alle bruggen op jouw vaarroute aangegeven. En ook niet onbelangrijk: de doorvaarthoogte van de bruggen! Verdiep je ook in de regels en aanwijzingen van de sluizen. Ook dat scheelt veel stress en eventuele problemen. Als je een motorjacht gaat huren dan zijn meestal alle kaarten en vaarroutes wel aanwezig in de boot. Vraag er vooraf wel naar bij de verhuurder.

Tip 7: Op de dag van vertrek: Vaarles en instructie vooraf

Als je geen ervaring hebt en je wilt voor de eerste keer een motorboot huren, laat de verhuurder dan weten dat je nog niet eerder zelf hebt gevaren. Bij vertrek krijg je dan een uitgebreide uitleg over het motorjacht of zeiljacht.
De meeste bootverhuur bedrijven bieden ook de mogelijkheid voor een vaarles, die meestal  3 á 4 uren duurt. Deze vaarlessen zijn echter wel tegen betaling. Het is ook mogelijk om de vaarles niet op de dag van vertrek te doen, maar juist al eerder. Meestal komt dit ook beter uit voor de verhuurder, omdat zij het hiervoor op de vertrekdagen vaak te druk zijn. Als de boot die jij gaat huren enigszins eenvoudig te besturen is, dan kan de verhuurder er ook voor kiezen om even kort mee te varen en zo in een vaarinstructie alles kort uit te leggen. Mocht je kiezen voor lastminute bootverhuur dan moet de instructie uiteraard wel op de vertrekdag plaatsvinden.

Tip 8: Op proef aanleggen

Wij adviseren onze gasten die voor het eerst een motorjacht of zeiljacht gaan huren, om kort na vertrek een plek op te zoeken waar even rustig geoefend kan worden bij het aanleggen, stilleggen, achteruit varen en dergelijke. Want om de eerste keer in een jachthaven strak in de ligplaats te moeten manoeuvreren, kan zomaar iets zijn om tegenop te zien. Terwijl het juist van belang is dat je lekker ontspannen gaat varen. Ook de rest van "de bemanning" kan dan even oefenen in het afhouden, aan wal gaan en het vastleggen van het schip. Naast het letten op andere boten e.d. moet je ook rekening houden met sportvissers. Deze kunnen vaak op lange afstand hun hengels hebben uitgeworpen. En als je gaat varen met een hond of andere huisdieren aan boord, let dan bij het aanleggen goed op dat de hond niet plots van boord spring en misschien wel tussen wal en schip valt.

Tip 9: Varen met de kinderen

Als er kinderen op de boot meegaan als je voor de eerste keer gaat varen, denk er dan aan dat zij voldoende spullen bij zich hebben om zich aan boord mee te vermaken. Zorg voor voldoende speelgoed en knutselspullen, zwemspullen, vishengels of visnetje, een opblaasboot e.d. Denk ook aan de kinderen bij het kiezen van een jachthaven of aanlegplaats. Als het kan, kijk dan uit naar een jachthaven of ligplaats met een speelveld of speelgelegenheden voor de kids. Buiten de jachthavens om zijn er ook voldoende aanlegplaatsen met een grasveld of andere recreatie voorzieningen. Een schot in de roos is echter toch wel om aan te leggen bij een eilandje waar je ook mag overnachten. Deze hebben altijd volop ruimte voor de kinderen.

Tot slot...

Tot slot hopen wij dat je met deze tips iets zelfverzekerder aan boord stapt als je straks voor de eerste keer een sloep, motorjacht of zeiljacht gaat huren. Namens het team van LastminuteVaren.nl in Friesland wensen we jullie dan ook een hele fijne en veilige eerste vaarvakantie toe. 

Veel gestelde vragen over Eerste keer boot huren

Nee hoor. Als jouw reservering is verzonden dan zal de verhuurder de overeenkomst z.s.m. naar jou verzenden. Daarmee heb je ook direct alle gegevens van het bootverhuur-bedrijf. Mocht je nog vragen hebben dan kun je desgewenst ook nog contact met de verhuurder opnemen om het een en ander door te nemen. Ook de betaling wordt geregeld via de verhuurder. Op deze wijze betaal je ook geen provisie e.d. voor jouw reservering via ons platform, maar altijd de juiste prijs.

Zonder ervaring adviseren wij om geen groot schip te huren en ook geen luxe schip. Meestal wordt dit door het bootverhuurbedrijf ook niet geaccepteerd. Een korte instructievaart vooraf is sowieso aan te raden / verplicht als u weinig of geen ervaring hebt.

De aanpak bij schade kan per bootverhuur bedrijf verschillen. De wijze waarop de schade is ontstaan en door wie, speelt daarbij een rol. Iedere boot is in ieder geval verzekerd door verhuurder maar de aansprakelijkheid speelt altijd een grote rol. Vraag hier naar bij de verhuurder van de boot. Wij werken uitsluitend samen met professionele bootverhuurbedrijven, dus dergelijke zaken zijn ook altijd professioneel geregeld.

De boegschroef gebruik je in ieder geval bij het aanleggen van de boot, bij het in- en uitvaren van je ligplaats, tijdens het wachten voor een brug of sluis, etc. De boegschroef is dus een hulpmiddel om de boot even kort bij te sturen bij aanleggen, vertrekken en corrigeren als je stil ligt zonder aan te leggen.