De gevaren op het IJsselmeer

Willen jullie het IJsselmeer op met een huurboot? Overleg dan eerst met de verhuurder of dit is toegestaan. Niet alle huurboten mogen namelijk het IJsselmeer op omdat het er behoorlijk tekeer kan gaan. Bij weinig tot geen ervaring raden wij je dan ook aan om het IJsselmeer te mijden. De schepen van de verhuurders zijn natuurlijk goed onderhouden en hebben een perfecte conditie en constructie. Met de zeewaardigheid van de schepen is dus niets mis. Maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden, je moet namelijk ook denken om de conditie en ervaring van de opvarenden. 

 

Foto: Tornado Sailing

De grootte van het IJsselmeer

De meeste mensen onderschatten de grootte van het IJsselmeer. Men denkt vaak dat het veel kleiner is dan in werkelijkheid. Als je midden op het IJsselmeer vaart, is de dichtstbijzijnde haven wel 15 à 20 kilometer van je verwijderd. Dit betekent dat je zo’n 2 à 3 uur onderweg bent. De golven op het IJsselmeer kunnen zeer kort en hoog zijn, mede doordat het weer snel kan omslaan. De wind over het water kan vervelende golven veroorzaken, hierdoor kun je zelfs zeeziek worden. Door al deze gevaren komen jaarlijks vele zeil- en motorjachten in de problemen. Voor het aanleggen in de aangrenzende jachthavens is het nuttig om gebruik te maken van een boegschroef en hekschroef.

Foto: Polboten

Is het schip voldoende ‘zeewaardig’?

De zeewaardigheid van een boot wordt bepaald door verschillende factoren: de vorm en constructie van de romp en de uitrusting. Je zult merken dat er maar zelden op het IJsselmeer gevaren mag worden met een huur motorjacht. Motorjachten zijn nu eenmaal minder geschikt qua vorm voor ruw water dan zeiljachten. De meeste zeiljachten hebben minder schip boven water, daardoor zijn ze ook meer geschikt voor het IJsselmeer. Motorjachten hebben juist meer schip boven water en zijn daardoor minder stabiel, zeker met zware windstoten en storm. Sloepen en open zeilboten zijn niet geschikt voor het IJsselmeer. Met enkele grotere open zeilboten kun je het IJsselmeer wel bevaren. De omstandigheden moeten goed zijn en de bemanning moet genoeg ervaring hebben. Een van de grootste gevaren met een open boot is dat ze gemakkelijk kunnen zinken als ze omslaan. Gelukkig hebben de meeste open boten tegenwoordig een ingebouwd drijfvermogen. 

Varen met slecht weer

Een boot gehuurd en slaat plotseling het weer om? Wanneer je gaat varen met slecht weer, moet je met een aantal dingen rekening houden. Bij windkracht 5 of hoger raden wij je aan om het IJsselmeer niet op te gaan. Wanneer je het IJsselmeer al op bent en je ziet witte schuimkoppen op de golven, zoek dan de eerste de beste haven op. Zorg dat er een marifoon aan boord is zodat je hulp kan inroepen zodra het misgaat. Het IJsselmeer is relatief ondiep (zo’n 4 meter). Hierdoor zijn de golven niet al te hoog, maar blijft ook de golflengte beperkt, waardoor er een korte golfslag ontstaat. De wind kan een tegenstroom veroorzaken waardoor deze korte golfslag juist versterkt. Dat kan zeeziekte, oververmoeidheid en valpartijen veroorzaken. 

Foto: Bootverhuur Hospes

Ga niet zonder kompas en waterkaart het IJsselmeer op

Bij goed weer is het IJsselmeer een gemoedelijk vaargebied. Wanneer het weer een beetje minder wordt, moet er wel genavigeerd worden met de kaart en kompas of juist met een GPS. De GPS is een ideaal hulpmiddel, maar wanneer er een storing optreedt in je apparatuur, kom je met behulp van het kompas en de kaart altijd weer op de goede bestemming terecht. Het komt nogal eens voor dat er een boot wordt gehuurd voor een unieke trouwdag op het water in Friesland, en dat er dan onvoldoende rekening wordt gehouden met de weersvoorspelling van het IJsselmeer en de Friese meren. Trouwen op een huwelijksboot zeg maar. Dan komt er snel een einde aan die dag die de mooiste van je leven had moeten worden.